A körúti villamoson

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 38. szám, 2023. szeptember 22.

► Péteri Lóránt: Gustav Mahler körút. Hét tanulmány. Kronosz Kiadó, Pécs, 2023, 208 oldal, 3500 Ft

Péteri Lóránt kötetének címe elsőrangú metafora. Ugyan ő maga az előszóban kibontja néhány elemét e metaforának, magam arra jutottam a tanulmányokat olvasva, hogy a budapesti Nagykörút sok kereszteződéssel találkozik: sugárúttal az Oktogonnál, nagy forgalmú főúttal a Nyugati téren, majd a Blaha Lujza téren, később az Üllői úttal, valamint kisebb-nagyobb keresztutcákkal (Dohány, Dob, Honvéd, Szemere, Wesselényi, Király stb.). Mármost, ha ezek a keresztutak is zeneszerzők neveit viselnék, akkor a Péteri Lóránt kötetében fontos szerepet kapó komponisták behálóznák Pest egész belső területét. S ha az egész Nagykörút Gustav Mahler nevét viselné, akkor kirajzolódna a XIX. század végi zenei élet egy igen jelentős szelete.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 49. szám, 2020. december 4.
LXIV. évfolyam, 28. szám, 2020. július 10.
LXII. évfolyam, 41. szám, 2018. október 12.
Élet és Irodalom 2023