Egy szolidáris társadalom

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 38. szám, 2023. szeptember 22.

► Bo Lidergaard: Honfitársak. A dán zsidók menekülése 1943 októberében. Fordította Bogdán Ágnes. Múlt és Jövő Kiadó, Bu­da­pest, 2023, 506 oldal, 3800 Ft

A dániai zsidók (állampolgárok és menekültek) deportálásának ürügyeként a nácik a zsidókra hárították a szabotázsok felelősségét. Megindult az akció előkészítése, amelynek kezdetét szeptember 27-re időzítették. Miközben a nácik a deportálás előkészítésén dolgoztak, addig a dán közigazgatás és társadalom a zsidók megsegítésének lehetőségét kutatta. Maguk a Dániában állomásozó náci vezetők is belátták, „hogy a megszállt ország egyértelműen elutasítja a végső megoldás gyilkos logikáját” (71.). Ebből kifolyólag mérsékelt lelkesedéssel vettek részt az akcióban, hiszen szembesültek azzal, hogy a dán szervek részéről semmiféle támogatásra nem számíthatnak. A náci rendőrségnek, katonaságnak azt is megtiltották, hogy a dán lakásokba belépjenek!

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2023