Szerep, személyiség, azonosság

KÖNYVKRITIKA - AZ ÉS KÖNYVE - LXVII. évfolyam, 37. szám, 2023. szeptember 15.

Az ÉS könyve szeptemberben – Kőszeg Ferenc: „Csörögnek a zászlók”. Válogatott írások 2000–2022. Kalligram Kiadó, Budapest, 2023, 984 oldal, 5990 Ft

Interjúja kapcsán megkapta a „doktrinér liberális” címkéjét, a kapitalizmus apologétája mellé. A könyv alapján ez tévedés. Attól, hogy valaki nem azonosítja a lakhatáshoz való jogot az állam által adományozott ingyenes, összkomfortos lakáshoz való joggal, még nem a manchesteri kapitalizmus híve. Kőszeg sokoldalú jogvédő tevékenysége, amiről ugyancsak a könyv első részében olvashatunk, ellenkezőleg, inkább éppenséggel radikális irányba tolja el a színképet. Olyan csoportok álltak az általa alapított Helsinki Bizottság tevékenységének középpontjában, akiket mindenféle rendszer (a liberális demokrácia is) hajlamos kirekeszteni, margóra szorítani, vagy egyszerűen csak nem vesz róluk tudomást: romák, hajléktalanok, menekültek, betegek, letartóztatottak és elítéltek. Ahogyan elméleti-filozófiai munkásságában Kis János, gyakorlati cselekvésben Kőszeg Ferenc folytatja legszervesebben a demokratikus ellenzék 1970-es években gyökerező emberjogi hagyományát. Ami diktatorikus berendezkedéssel szemben született, de amint Kőszeg példázza, folytatandó a demokráciában és jelentősége csak növekszik a jelenlegi autokratikus rezsimben.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 8. szám, 2023. február 24.
LXVI. évfolyam, 29. szám, 2022. július 22.
LXIV. évfolyam, 28. szám, 2020. július 10.
Élet és Irodalom 2023