Összejárnak

VISSZHANG - LXVII. évfolyam, 37. szám, 2023. szeptember 15.

„Meglátogatott minket. Vendégségben volt nálunk. 30 éve járunk össze” – mondta Schmidt Mária a kötcsei fideszes pikniken, miután nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen Orbán Viktor a horvátországi Opatijában kisétál a tengerből egy törülközőbe burkolódzva, és belép az egyik part menti villába (444.hu, szeptember 9.). Az augusztus 11-i felvételt közlő Gulyáságyú Média szerint az ingatlan Ungár Anna tulajdona. A hölgy Schmidt Mária lánya és az LMP-társelnök Ungár Péter nővére.

A Fidesz történész nagyasszonyának lényegre törő kijelentése mögött áll többek között az a tény, hogy Ungár Anna a családi cég, a Pió-21 Kft. tulajdonosa. Ez a vállalkozás a fő tulajdonosa az ingatlanhasznosítással foglalkozó Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-nek (BIF), amit vezérigazgatóként Ungár Anna irányít. A BIF-nek évek óta jól jövedelmező üzlete van az állammal: az agrártárcának adnak ki irodákat a belvárosi Vigadó Palota Irodaházban.  2020-ban kormányhatározattal adtak 765 millió forintot a Szlovák Önkormányzatnak arra, hogy vásárolja meg a Rákóczi út 57. alatti templomot a BIF-től.  A közvetett állami tulajdonban lévő Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a BIF-től bérel irodákat évi 240 millióért öt éven át (hvg.hu, szeptember 9.).

Csak mellesleg említem meg, hogy Schmidt Mária az első Orbán-kormány idején közpénzből hozhatta létre a XX.  és a XXI. századi kutatóintézeteket, valamint a Terror Házát, amelyeknek azóta is főigazgatója. A Benczúr utcában Orbán Viktor támogatásával Szalay Tihamér építész tervei alapján Schmidt Mária a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány főigazgatójaként újíttatta fel azt az épületet, amely ma a Kertész Imre Intézet otthona (kerteszintezet.hu). Ezt az intézetet ugyan nem ő vezeti, de szépen berendezett dolgozószobája az intézet egyik ékessége, akárcsak a Bogányi-zongora. A Klubrádióval szemben lévő intézet létrehozása közel hárommilliárd forintba került. 

Schmidt Mária alapítványa 2020-ban kapott ajándékba az államtól két ingatlant, melyek közül az egyikben a székháza működik. Az Átlátszó 2022 novemberében a közbeszerzési értesítőben fedezte fel, hogy a budai Határőr utcai székházvillát éppen felújítják, az alapítvány éves beszámolójában pedig megtalálták, hogy a renoválásra 1 milliárd forint közpénzt kaptak az államtól. Ez a beruházás már el is készült. Így mind a XX., mind a XXI. Század Intézetnek új, immár nem bérelt otthona van. A másik, Istenhegyi úti villa felújítására 1,2 milliárd forint közpénzt költhetnek. Erről azonban az alapítvány a Terror Házában működő sajtós munkatársnője kérdésemre nem tudott semmit mondani.

Úgy tűnik föl, a harmincéves családi barátságban oroszlánrésze van a kormányfő közpénzből történő nagyvonalúságának. Bőkezűségét látva kissé méltatlan, de rendszeridegen is Ungár Péter javaslata: Orbán vegyen ki egy hotelszobát, és fizesse azt ki. Egy hozzá méltó hotelbe eleve nem léphetne be fürdőköpeny nélkül.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 33. szám, 2023. augusztus 18.
LXVII. évfolyam, 30. szám, 2023. július 28.
LXVII. évfolyam, 28. szám, 2023. július 14.
Élet és Irodalom 2023