Kilépés

A MAOE lejáratta magát Yann Caspar jelölésével

VISSZHANG - LXVII. évfolyam, 37. szám, 2023. szeptember 15.

Budapest I. kerületének önkormányzata – a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) 2022-es ajánlása alapján – a rangos Tóth Árpád Műfordítói Díjjal idén Yann Caspart tüntette ki.

Mivel a MAOE tagja vagyok 2010 óta, felelősségem biztos tudatában állíthatom: a MAOE Irodalmi Tagozatában Yann Casparnak a díjra való jelölését semmiféle egyeztetés nem előzte meg. Az Irodalmi Tagozat tagsága erről a jelölésről nem értesült, ezért azt nem is volt módja megvitatni. Ez azért megbocsáthatatlan mulasztás, mert a MAOE a díjra olyan személyt jelölt, aki az eddigi igen szerény műfordítói munkássága alapján a Tóth Árpád Műfordítói Díjra teljes egészében méltatlan.

A MAOE eljárását vállalhatatlannak, az I. kerületi önkormányzat döntését pedig elfogadhatatlannak tartom. Ezért kérem a MAOE elnökségét, hogy az egyesület tagjainak sorából haladéktalanul töröljenek. Nem kívánok egy olyan szervezet tagja lenni, amely a saját tagságának feje fölött ezt a szakmailag indokolhatatlan és érthetetlen döntést meghozta.

Budapest, 2023. szeptember 8.

(A szerző író)

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 24. szám, 2023. június 16.
LXVII. évfolyam, 22. szám, 2023. június 2.
LXVII. évfolyam, 2. szám, 2023. január 13.
Élet és Irodalom 2023