Lakótelep, jelen idő

PRÓZA - TÁRCATÁR - LXVII. évfolyam, 36. szám, 2023. szeptember 8.

Fél éve költözött a külvárosi lakótelep egyik tízemeletesébe. Előtte egy tengerparti kisvárosban élt, egy park közelében, ahol nyáron a sirályok kiáltozására ébredt, télen mimózabokrokra látott, görkorcsolyázó öregasszonyokra és sakktáblaasztalok mellett ciccegő kibicekre. A szomszéd ház tetőteraszán méteres kaspókban álltak a leanderek. Esténként, amikor a félmeztelen szomszéd meglocsolta őket, rózsaszín virágaik dúdolni kezdtek. Így szokta mesélni. Néha azt is hozzáteszi, hogy azt megelőzően északon élt, ott, ahol csak fehér és kék szín létezik: szikla, jég, víz, ég és felhő. Még az a néhány növény is kékeszöldnek tűnik, ami meg tud kapaszkodni a sziklák felszínén. Kék és fehér. Minden más: a szélcsípte arcok pirosa, a szarvaskolbász meleg barnája, a kötött sapkák tarka virítása érzékcsalódás.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
LXVII. évfolyam, 48. szám, 2023. december 1.
LXVII. évfolyam, 44. szám, 2023. november 3.
Élet és Irodalom 2024