Így van

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 34. szám, 2023. augusztus 25.

Szendi Nóra: Van ilyen. Cser Kiadó, Budapest, 2023, 242 oldal, 4295 Ft

Szendi új regénye egyszerre olvasható a családregény és a traumairodalom műfaji konvencióinak kiforgatásaként. A fejezetekben öt szereplő kap markáns saját hangot: egyrészről özvegy Tatárné és három fia, akik közül Péterke és Sanyi (az ifjabb Tatár Sándor, alias Tátika) édestestvérek, Csabi viszont más apától született; másrészről pedig Csabi dílere, Ervin, aki a telefonbeszélgetéseik során Csabi számára – igaz egyoldalúan, de – szintén testvérként jelenik meg. A saját hang kifejezést itt a legszorosabb értelemben kell érteni, ugyanis a regény elsősorban a szereplőket beszélteti, az ő monológjaik és vallomásaik révén kristályosodik ki jellemük, egymással való kapcsolatrendszerük, ezáltal pedig a regény cselekménye is. Például azzal, hogy Sanyi elszereti Csabitól Babett-tet, fény derül a két féltestvér mindig is terhelt viszonyára.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 25. szám, 2023. június 23.
LXVI. évfolyam, 25. szám, 2022. június 24.
LXVI. évfolyam, 23. szám, 2022. június 10.
Élet és Irodalom 2023