Az önironikus, sármos és nagy tudású „zsidó dzsentri”

Interjú Pók Attila történésszel

INTERJÚ - LXVII. évfolyam, 29. szám, 2023. július 21.

A közelmúltban 97 éves korában Kaliforniában elhunyt Deák István történész, aki pályatársai szerint egyértelműen a „nagy emberek” körébe sorolható. Műveiben a XIX. és XX. századi magyar és közép-európai történelem kulcskérdéseit kutatta. Az 1848-as magyar forradalom, a Habsburg Monarchia hadserege, de a II. világháború és a magyar holokauszt is kutatott témái közé tartozott. 1948-ban hagyta el Magyarországot, a Sorbonne-on tanult, majd Münchenben a Szabad Európa Rádió munkatársa lett. 1956-tól New Yorkban élt, ahol a Columbia Egyetemen szerzett doktori címet, és ott tanított. Élete legutolsó időszakában költözött leányához Kaliforniába. Maratoni életem című, most megjelent emlékiratát többek között Pók Attila történész gondozta. Váradi Júlia beszélgetett vele Deák Istvánról.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 21. szám, 2023. május 26.
LXVI. évfolyam, 42. szám, 2022. október 21.
LXV. évfolyam, 50. szám, 2021. december 17.
Élet és Irodalom 2023