Ukrán modern Párizsban

MŰBÍRÁLAT - TÁRLAT - LXVII. évfolyam, 28. szám, 2023. július 14.

(Vladimir Baranoff-Rossiné, Galerie Le Minotaure, Párizs. Megtekinthető július 29-ig.)

A Le Minotaure galériát 2002-ben alapította Benoit Sapiro, a Párizsi Iskola (L’École de Paris), valamint Közép- és Kelet-Európa avantgárdjának specialistája. Vezetője kezdettől fogva számontartja és forgalmazza a mi modernjeinket is, rendszeresen részt vesz a budapesti művészeti vásárokon. Székhelyén most Vladimir Baranoff-Rossiné (1888–1944) sokoldalú festő-szobrász-zenész-feltaláló retrospektív tárlatát mutatja be, aki az ukrajnai Herszonban született jómódú, középosztálybeli zsidó famíliában, és Auschwitzban ölték meg. A kiállítás átöleli a mester teljes pályafutását, műveit a család tulajdonából, valamint számottevő európai és amerikai köz- és magángyűjteményekből kölcsönözték, szomorú aktualitása a szomszédságunkban dúló háború.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 6. szám, 2024. február 9.
Élet és Irodalom 2024