A Rorschach-arcú igazság

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 28. szám, 2023. július 14.

► Farkas Attila Márton: Spiritusz. A Tan Kapuja, Budapest, 2022, 283 oldal, 3500 Ft

A Spiritusz mind formai, mind tartalmi tekintetben méltó őrzője és folytatója a klasszikus európai bölcseleti hagyománynak: öt, más-más alkotói korszakában megírt és eltérő témákat boncolgató esszét, valamint egy kakukktojást, egy sci-fivel fűszerezett, dialógusformába öntött, posztmodern tónusban megszólaló, amúgy sziporkázó „szolipszisztikus rémdrámát” tartalmaz. Utóbbit az irodalmat kedvelők is értékelhetik: Giordano Bruno kivégzése előtti, lidércnyomásos éjszakájának egyszerre baljós és komikus hangvételű, fiktív párbeszédét olvashatjuk az elítélt és inkvizítora között.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 41. szám, 2023. október 13.
LXVII. évfolyam, 37. szám, 2023. szeptember 15.
LXVII. évfolyam, 21. szám, 2023. május 26.
Élet és Irodalom 2023