Ursula metamorfózisai

MŰBÍRÁLAT - TÁRLAT - LXVII. évfolyam, 27. szám, 2023. július 7.

(Ursula – Das bin ich. Na und? Museum Ludwig, Köln, július 23-ig, a kölni Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König 400 oldalas kétnyelvű, német–angol katalógusával, 242 képpel)

Ursula – Ez vagyok én. Na és? – ez a tárlat provokatív címe, amelyet utolsó, 1995-ös önarcképétől kölcsönöztek. Az olajfestményen örökös bubifrizurája alól óriási, sokszorosan körülkontúrozott kék szemmel és műszempillával mered a nézőre, rúzsos ajka sarkában mintha mosoly bujkálna – az általa okozott meghökkenést élvezve –, lila alapon fehér gyöngyös és rojtos szegélyű ruháján applikált barna prémmellekkel, valódi pávatoll kitűzővel, tarkabarka virágos tüll ruhaujjakkal, csípőre tett kézfején vérvörösre lakkozott körömmel. Körülötte rózsaszín gomolyfelhő-kavalkád barokkos mustrái, és az általános „flamboyant” hatást még mozgalmasabbá teszik az ecsetvonások apró rovátkái, amelyek szinte hímzéssé vagy horgolássá varázsolják a felszínt.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 47. szám, 2023. november 24.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
LXVII. évfolyam, 45. szám, 2023. november 10.
Élet és Irodalom 2023