„Varga Juditot nem kirúgták, hanem előléptették”

Interjú Kim Lane Scheppele professzorral

INTERJÚ - LXVII. évfolyam, 27. szám, 2023. július 7.

Kim Lane Scheppele a Princetoni Egyetem professzora a kilencvenes évektől követi a magyar politikát, tanított a Közép-európai Egyetemen, dolgozott a magyar alkotmánybíróságon, és alkotmányjogi szakértőként az antidemokratikus Orbán-rendszer kíméletlen és fáradhatatlan bírálója. Aggódik, hogy Brüsszelt megtévesztik majd azok a látszatreformok, amelyeket az uniós források felszabadítása reményében hajt végre a magyar kormány. Nem lát sok esélyt arra, hogy meg lehet akadályozni a 2024 második felében esedékes magyar EU elnökséget, amint azt az Európai Parlament határozatban követelte. Scheppele úgy látja, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter nem „büntetésből” száll ki a kormányból, hanem Orbán az uniós elnökség előkészítését és felügyeletét várja tőle. „Orbán a színfalak mögött óriási energiákat fektet azokba a külföldi pártokba, amelyekkel úgy véli, hogy új arcot kölcsönözhet az Európai Parlamentnek. Tudja, hogy ezeken a választásokon alacsony szokott lenni a részvétel, tehát egy kis közös erőfeszítéssel nagy meglepetés okozható.” A professzor szólt arról a korábbi keserű tapasztalatáról, hogy a budapesti amerikai követségen a Fideszhez hű magyar tisztviselők dolgoztak.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 48. szám, 2023. december 1.
LXVII. évfolyam, 45. szám, 2023. november 10.
LXVII. évfolyam, 38. szám, 2023. szeptember 22.
Élet és Irodalom 2023