A véres lift

MŰBÍRÁLAT - ZENE - LXVII. évfolyam, 27. szám, 2023. július 7.

(Verdi: Macbeth – La Scala, Milánó, június 26.) 

Nem azt akarom elmesélni, hogy már a Scalában sem tudnak operát játszani. Egyrészt tudnak, amikor a zenekari bevezető alatt valahol középtájban elindult a cselló szólama, az ember csak bólintott: már megérte. Másfelől a Macbeth nem tipikus Verdi-opera. Nem is tipikus olasz opera. Nincs benne szerelmi szál, a tenor épp csak egy áriát énekel. De épp ezért van itt az ideje. Legyen a tenor főszerepből bariton, és legyen nagy-nagy szoprán létezés. A baj csak az, hogy ehhez bariton is kellene, de a Scalában most vezető szerepeket éneklő Luca Salsi nem elég érdekes hang, és nem elég érdekes a színpadon sem.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 24. szám, 2024. június 14.
LXVIII. évfolyam, 23. szám, 2024. június 7.
LXVIII. évfolyam, 22. szám, 2024. május 31.
Élet és Irodalom 2024