„Nem omlik össze”

KÖNYVKRITIKA - KETTEN EGY ÚJ KÖNYVRŐL - LXVII. évfolyam, 27. szám, 2023. július 7.

Ketten egy új könyvről – Turi Tímea: Egyszerre egy beszéljen. Prae Kiadó, Budapest, 2023, 98 oldal, 2990 Ft

A könyvben négy imát, fohászt találunk, ilyen a cím nélküli előhang is. Ebben azt kéri a megszólaló az Úrtól, hogy tartsa „tőle távol” azokat „a dolgokat”, melyek megsebezhetik vagy nagyon is megörvendeztetik. Tegye lehetővé számára a józan távolságtartást, a sztoikus fegyelmet, vagy ha ez nem lehetséges, mert „túl sok lett itt az örvény” (a romantika ezt még így fogalmazta: „mert tövisekre buktam, s hull a vér”), akkor legalább „a dolgok” kiírása, körülírása révén távolodhasson a bajoktól: „A könyvekbe zárd be őket. /A hangokba rejtsd el őket.” Invokáció is tehát a fohász, és persze mélyen személyes vallomás is, az érzelmi terhelhetőség korlátainak a beismerése.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 5. szám, 2024. február 2.
LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
Élet és Irodalom 2024