IHRA

VISSZHANG - LXVII. évfolyam, 26. szám, 2023. június 30.

Magyarország is tagja a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetségnek (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA), ami fontos a kormány számára, hiszen a szervezet az antiszemitizmus, a holokauszttagadás és -ferdítés kényes témáival foglalkozik.   

Szűkebb pátriámban, Kaliforniában, Scott Wiener szenátor kijelentette, hogy a magyar kormány gyűlölködő, homofób és antiszemita (Bay Area Reporter, 2021. szeptember 22.). Eleni Kounalakis, Kalifornia kormányzóhelyettese, egykori amerikai nagykövet pedig arról írt, hogy Budapesten négy évet töltött az „antiszemitizmus legsötétebb szegletében”.

Kemény vélemények ezek, pedig a magyar kormánypolitikusok unos-untalan kinyilatkozzák, hogy zéró tolerancia van, és Netanjahu izraeli miniszterelnök Orbán Viktor jóbarátja. 

A zéró toleranciát persze tágan értelmezik a magyar politikusok, abba belefér egy jó kis neonáci nosztalgiarendezvény is.  Például 2019-ben a Miami Magyar Házban Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Schmitt Petra konzul (a volt államelnök lánya) Wass Albert-rendezvényen vett részt, sőt, később szoboravatás is volt. Mikor rákérdeztem, senki sem emlékezett semmire, sőt, még azt sem tudták megmondani, hogyan került a szobor az épület falára. (Gáspár Géza erdélyi szobrász alkotása.)  Azt is kevesen értik Amerikában, hogyan avathatták 2015-ben a budai Várban Koszorús Ferenc szobrát, ráadásul héber feliratos szöveggel.  Az egykori horthysta tisztből CIA-ügynökké vedlett amerikai úriember soha nem volt „zsidómentő”, és a cinikus legenda fabrikálásáról Peter Pastor amerikai professzor még tanulmányt is írt.

Ezek után nem lepett meg, hogy Takács Szabolcs washingtoni nagykövet júniusban titokban utazott Dubrovnikba az IHRA idei kongresszusára. Ott valószínűleg elmondta a szokásos zéró tolerancia szöveget, és visszaosont Amerikába. A rendezvényről magyarul semmi nem jelent meg, arról Takács is hallgat.

Talán már ő is sejti, hogy a kormány kettősbeszéde, amelyik „ötvözi” az antiszemitizmus szítását és az az elleni harcot, nem tarthat örökké.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024