A nyúl jobban teszi, ha fut

PRÓZA - LXVII. évfolyam, 25. szám, 2023. június 23.

Eszembe jutott a jelenet a hirdetési újság bájos kisasszonyával. Igen, pár évvel ezelőtt gond nélkül túladtam volna a családi örökségen. Mindennap azzal szembesültem, hogy rossz gazda vagyok. A szőlő sokáig nem vette magára ezt a gondatlanságot, noha a lejtmenet már jóval korábban elkezdődött. Ez a szívós növény megküzdött velem, s egy ideig nyerésre állt, noha évente csak elvettem tőle, amit megtermelt, anélkül hogy adtam volna valamit cserébe.

Ráadásul jó pár éve az Öreghegy-tó felőli lankáin áprilisban a hirtelen felmelegedés miatt rövid idő alatt özönvizek zúdulnak alá: ez eróziós károkat okoz, hiszen a záporok kimossák az oltványokat. Nyáron ezzel szemben jellemzően forróság és aszály van: több alkalommal korábban kellett szüretelni, hogy megelőzzük a szőlő savainak és aromáinak elégését; illetve azt, hogy a hőség miatt a borok „lelágyuljanak”, vagyis hogy sérüljenek a zamatanyagok és megszűnjenek az izgalmas harmóniák.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 1. szám, 2024. január 5.
LXVI. évfolyam, 38. szám, 2022. szeptember 23.
LXVI. évfolyam, 11. szám, 2022. március 18.
Élet és Irodalom 2024