Pálfordulatok

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 25. szám, 2023. június 23.

► Pál Sándor Attila: Daloskönyv. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2023, 112 oldal, 2999 Ft

A Daloskönyv elmozdul a Balladáskönyvet jellemző fiktív adatközlői hangok szerepeltetésétől – még ha van is ilyenre példa, a Vihar című vers –, és benne az antropológusi tekintet szemrevételező objektivitása kiegészül azzal, ami eddig nem jellemezte a Pál-lírát: a versekben megszólalónak ezúttal megismerjük a kötődéseit, kilátásait, a szövegek tárgyához való viszonyulását. Ezt a változást a kötet két gyújtópontjának tekinthető, a szerzői névre fókuszáló szöveg is jelezheti számunkra: az egyik a nyitóvers (Név), amely felvázolja a Pál, Sándor és Attila nevek jelentését és gyakoriságát a magyar népességben; a másik a nagyjából a kötet közepén elhelyezkedő Sanyi, amely Farkas Árpád Petőfi-hommage-ának újraírása.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 34. szám, 2023. augusztus 25.
LXVI. évfolyam, 25. szám, 2022. június 24.
LXVI. évfolyam, 23. szám, 2022. június 10.
Élet és Irodalom 2024