A tanulás forradalma

Beszélgetés Polyánki Balázzsal

INTERJÚ - LXVII. évfolyam, 25. szám, 2023. június 23.

A fenti címmel megjelent könyv évekkel ezelőtt a világ egyik legkeresettebb és leggyorsabban elkapkodott kötetének számított. A kötetet jegyző szerzőpáros, az új-zélandi Gordon Dryden és Jeannette Vos arra számított, hogy az agykutatás eredményeire alapozó tanulási módszerek segítségével a szegény országok fejlődése is lendületet vehet. A könyv jelentős példányszámban jelent meg nálunk is, de módszereit a korabeli magyarországi közoktatás nem alkalmazta. Pedig az interjú alanya, Polyánki Balázs kísérletet tett a technikák bevezetésére az iskolákba. Javaslatait azonban rendre visszautasították. A világban az oktatás korszerűsítése az első számú közügyek egyikének számít, amit az is jelez, hogy rövidesen megjelenik A tanulás forradalmának második kötete, amely újabb sikeres módszerekkel ismerteti meg a világot. A magyar közoktatásban közben forradalmi a hangulat, mert a kormányzat belügyes módszerekkel igyekszik rendet vágni. A társadalom pedig szinte tétlenül figyeli a közoktatás kínos vergődését.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 38. szám, 2023. szeptember 22.
LXVII. évfolyam, 34. szám, 2023. augusztus 25.
LXVI. évfolyam, 40. szám, 2022. október 7.
Élet és Irodalom 2023