A mosogatógép

PRÓZA - LXVII. évfolyam, 25. szám, 2023. június 23.

Hajnalban utazom, futott át az agyamon. Délután kettőre járt. Gondoltam, kicsit készülődök, rendet teszek a lakásban, bepakoltam a mosogatógépbe, nekiláttam, hogy kiürítsem a konyhai szemetest. Felvettem a cipőm, sapkát húztam, összecsomóztam a szemeteszsák száját, megindultam a lakásajtó felé, kiléptem az ajtón és behúztam magam mögött az ajtógombot. Rögtön tudtam, mi a baj: nem hoztam ki magammal a kulcsot. A kulcs a bejárati ajtóba belülről volt bedugva. Az ajtó kívülről csak kulccsal nyitható. Kizártam magam. Ott álltam mackóruhában a lakás előtt kabát, mobiltelefon, pénz, minden egyéb nélkül. A földszinten lakom. A lépcsőházban lefelé közeledő lépteket hallottam. A második emeleti szomszéd volt.

– Szia – mondtam neki. – Ebben a pillanatban zártam ki magam a lakásból.

A falra bökött, egy éjjel-nappal hívható szolgáltató matricájára. Elővette a mobilját, felhívta a számot. Megbeszélte, hogy fél órán belül kijön a lakatos, aki segít bejutni a lakásba. Azt mondta, az ár csak akkor derül ki, ha a lakatos látja az ajtót.

Álltam a lakásajtó előtt, délután kettő volt, sütött a nap, még nem fáztam. Ez egy nyolclakásos lépcsőház, sorra jöttek haza a lakók. December huszonharmadika lévén mindenkinek boldog karácsonyt kívántam. Minden szomszédnak elmeséltem, mi történt.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 43. szám, 2023. október 27.
LXVII. évfolyam, 6. szám, 2023. február 10.
LXVI. évfolyam, 7. szám, 2022. február 18.
Élet és Irodalom 2023