Keleti blokk dizájn

MŰBÍRÁLAT - TÁRLAT - LXVII. évfolyam, 24. szám, 2023. június 16.

(Retrotopia. Design for Socialist Spaces, Kunstgewerbemuseum, Berlin. Megtekinthető július 16-ig, a dortmundi Verlag Kettler gazdagon illusztrált, 144 oldalas angol katalógusával.)

A berlini Iparművészeti Múzeum kezdeményezésére nyolc posztszocialista ország (észtek, litvánok, lengyelek, magyarok, szlovákok, horvátok, szlovének és ukránok) testvérintézményei fogtak össze, hogy Retrotopia – Dizájn a szocialista térségből címmel az 1950-es évektől az 1980-as évekig készült terveiket és termékeiket bemutassák. Ennek a régiónak a feltérképezése a beható kutatások nyomán Európa nyugati felének fehér foltok eltüntetését jelenti, a keletieknek pedig lehetőséget ad az újraértékelésre, ezzel is hozzájárulva a globális dizájntörténelem teljessé tételéhez.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 47. szám, 2023. november 24.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
LXVII. évfolyam, 45. szám, 2023. november 10.
Élet és Irodalom 2023