Fehérek közt egy civilizált

KÖNYVKRITIKA - KETTEN EGY ÚJ KÖNYVRŐL - LXVII. évfolyam, 24. szám, 2023. június 16.

► Ketten egy új könyvről – Komoróczy Géza: Jogot, mert emberek vagyunk – Zsidó történeti tanulmányok. Kalligram Kiadó, Budapest, 2023, 340 oldal, 4990 Ft

A kötet egyenesen szívet melengető címe az 1848 nyarán az első népképviseleti Országgyűléshez az izraelita lakosok képviselete által küldött levelet idézi, amelynek fogalmazói szerint „Mi azért kívánjuk jogainkat, mert emberek vagyunk – mi egyenlők akarunk lenni e haza minden lakosaival”. Szépen rímel ez a mondat Montesquieu híres szavaira: „…elsősorban ember vagyok s azután francia; szükségszerűen vagyok ember s véletlenül francia”.  Ugyanaz az igazság, de eltérő beszélőhelyzet. A francia a születési és pénzarisztokrácia magasából, a zsidó magyarok, akik a jogfosztottak pozíciójából szólnak, hasonló pátosszal.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 44. szám, 2023. november 3.
LXVII. évfolyam, 5. szám, 2023. február 3.
LXVI. évfolyam, 51–52. szám, 2022. december 22.
Élet és Irodalom 2023