Nincsenek tragédiák

KÖNYVKRITIKA - AZ ÉS KÖNYVE - LXVII. évfolyam, 23. szám, 2023. június 9.

Az ÉS könyve a könyvhéten – Tóth Krisztina: Ahonnan látni az eget. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2023, 128 oldal, 3999 Ft

Tóth Krisztina novellái, néhány virgonc, enyhén szürrealisztikus tárca kivételével, klasszikusak, a klasszikus szépprózának az emberi kapcsolatokat, azok torzulásait vagy hiányát firtató áramába tartoznak, azzal az újítással, hogy ő nem csak a pszichét, hanem az agyműködést is egyre merészebben szemügyre veszi, a társadalmi kontextus pedig villanófényben tűnik föl. Neki egy-két világló részlet és találó szó is elég ahhoz, hogy láttassa szinte az egész (magyar) társadalmat. Vissza is szerzi Tóth Krisztina rendesen az irodalom becsületét, sikerül neki olyan minőségi irodalmat produkálnia, mely mindazonáltal népszerű. Mi a titka? – erre próbál a kritikus válaszolni.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 25. szám, 2023. június 23.
LXVI. évfolyam, 46. szám, 2022. november 18.
LXVI. évfolyam, 41. szám, 2022. október 14.
Élet és Irodalom 2024