FÉKNYÚZ GELLERREL

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 23. szám, 2023. június 9.

A honi sajtóhírek nem mindig megbízhatóak, ezért én gyakran fenntartásokkal fogadom őket. Viszont nem volt okom kételkedni a patinás, angol nyelvű Jerusalem Post május 31-i gyorshírében, ami arról szólt, hogy Eli Cohen izraeli külügyminiszter budapesti látogatása során közölte: „Magyarország lehet az első ország az Európai Unióban, amely akár néhány héten belül bejelentheti nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését.”

Ez aztán a magyar virtus! A kurucos diplomácia megint fittyet hány Brüsszel önkényének, ugyanis az EU nem támogatná a lépést. Eddig egyetlen uniós ország sem helyezte át a nagykövetségét.

Megkérdezik az izraeli magyar nagykövetet is, és Benkő Levente elmondja, hogy a magyar kereskedelmi kirendeltség már 2019 óta Jeruzsálemben működik, de a nagykövetségről eddig döntés nem született. Budapesten a Külügyminisztérium sem erősiti meg a hírt. Furcsa.

Aztán megtudom, hogy Eli Cohen Budapesten az ultraortodox zsidó közösségnél, a Chabad/EMIH-nél tett magánlátogatást (Budapest, Károly krt. 20.), és ott valaki a telefonjával (?) felvette héber nyelvű üdvözlőbeszédét. Az pillanatok alatt Jeruzsálemben landolt, és angol nyelvű sajtóhírként jelent meg a Postban.

De hát hogyan is van ez? A Károly körútról érkező hírek/videók hitelességét, például azt, hogy azok hivatalos nyilatkozatnak tekinthetők-e, még a Jerusalem Post sem ellenőrzi? Mert miután a hír „gellerrel” visszaérkezett Budapestre, a honi sajtó sem kételkedett annak hitelességében.

Ezek után a Jerusalem Post híreit is fenntartásokkal fogom kezelni!

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024