A PALOTA CSÖNDJE

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 23. szám, 2023. június 9.

Április 12-én a hazai sajtóban szerepelt az a hír, hogy meghiúsult a Válasz Online április 5-re tervezett interjúja Novák Katalin elnök asszonnyal. A megjelent írások szerint a portál már korábban többször is hiába kezdeményezte az interjút, majd a Sándor-palotából márciusban jelezték, hogy itt a lehetőség. A Válasz Online két újságírója és egy fotóriportere két hétig készült a beszélgetésre: megküldte a beszélgetés négy témakörét, az azokon belüli kérdéseket, és vállalták, hogy a leírt-szerkesztett kéziratot egyeztetésre visszakapja a Köztársasági Elnöki Hivatal a megjelenés előtt. A Hivatal munkatársa azonban az interjú előtt két nappal kifogásolta az egyik újságíró, Stumpf András közreműködését, mondván: ő korábban „személyében támadta” az államfőt. A portál ragaszkodott az előre megbeszélt munkatársakhoz, ezért az interjú elmaradt.

Még aznap e-mailt írtam az Elnöki Hivatalnak, és az alábbi kérdéseket tettem fel:

1. Milyen problémája volt a Hivatal munkatársainak Stumpf Andrással?

2. Ha igaz az az információ, hogy az Önök véleménye szerint az újságíró korábban támadta az elnöknőt, konkrétan melyik írását vagy megjegyzését minősítették támadásnak?

3. Azt, hogy Stumpf Andrást nem fogadják el, megbeszélték az interjúalannyal?

4. Miért gondolja az Elnöki Hivatal, hogy – normális sajtóviszonyokat feltételezve – eldöntheti: ki kérdezheti, illetve ki nem kérdezheti a köztársasági elnököt?

Természetesen jeleztem, hogy a válaszokat az Élet és Irodalomban kívánom publikálni.

Kérdéseimet négy alkalommal ismételtem meg, és tucatnyi telefonhívással próbálkoztam, sikertelenül. A legutóbbi e-mailemet május 24-én küldtem el, miután a Kommunikációs Igazgatóságon egy hölgy végre felvette a telefont, és azt mondta: az átszervezések miatt lehetnek problémák a levelezéssel, és a [email protected] címre küldött előző levelemet ismételjem meg. Ez megtörtént, és azóta is várok a válaszra.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024