Full speed or nothing

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 23. szám, 2023. június 9.

► Stay Brutal! Szerkesztette Cser­na-Szabó András. Helikon Kiadó, Budapest, 2023, 300 oldal, 4499 Ft

A Stay Brutal!-ban fölsorakoztatott zenekarok többé-kevésbé azok, amelyek meghatározták e zsáner arculatát, és amelyek maguk is igen sokat merítkeztek közvetlen elődeik munkáiból. A Sabbath, a Motörhead vagy a Metallica nélkül nincs modern fémzene (kicsit hiányolom, hogy a hasonló kaliberű, a keményebb stílusokra a legnagyobb hatást gyakorló Slayer nem kapott külön címmel fejezetet), a Slipknot és a Korn pedig a milleniál generáció szorongásait szublimálta a maga módján. Egyszóval, a műfaj belső kánonja organikusabban alakult és fejlődött; ma a könnyű és azonnali hozzáférés előnyei mellett a zenefogyasztásnak azok a paradigmái számítanak hétköznapinak, amelyek a régi vágású albumok világában elképzelhetetlen volt: a lemezek „szétszerelése” és dallisták készítése, a koncepció átszerkesztése, sőt nem tetsző részek újrajátszása, a hangzás újrakeverése.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 18. szám, 2020. április 30.
LXIV. évfolyam, 15. szám, 2020. április 9.
LXIV. évfolyam, 13. szám, 2020. március 27.
Élet és Irodalom 2023