KIK AZOK A GAGAUZOK?

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 23. szám, 2023. június 9.

Egyelőre kevesen ismerik ennek a mindössze negyedmilliós népnek a nevét, de lehetséges, hogy a közeljövőben második Ukrajnaként kerülnek fel a lapok címoldalára. A többi türk néptől eltérően ortodox keresztény gagauzok jó része egy autonóm tartományban él Moldova déli részén. Az orosz politika régóta rossz szemmel nézi Moldova csatlakozási szándékát az Európai Unióhoz. Lavrov külügyminiszter többször célzott rá, hogy segíteni fogják a gagauzok függetlenedését Moldovától. Az áprilisi tartományi választásokon mindenesetre egy nyíltan oroszbarát párt képviselői győztek.

A magyar külpolitika is rajta tartja szemét a régión. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott idén februárban Comratba, a Gagauz Autonóm Tartomány fővárosába utazott, és a „nemzeti kisebbségek védelmének” megerősítésére biztatta az ottaniakat.

A magyar kormányfő május utolsó napjaiban Moldova fővárosában időzött, az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján. Mint nyilatkozta, ott is következetesen képviselte a tőle megszokott békepárti álláspontot.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024