Most sivatag van a politikában

Beszélgetés Lendvai Pál osztrák/magyar publicistával

INTERJÚ - LXVII. évfolyam, 23. szám, 2023. június 9.

Lendvai Pál élete szorosan összefonódik az osztrák belpolitikával: újságíróként, publicistaként évtizedeken át része volt az osztrák politikai életnek. Kommentátorként, elemzőként bőven merített ismeretanyagán túl a politika szubjektív vonásaiból, nevezetesen politikusok, közéleti személyiségek barátságából, közeli ismeretségéből. Ez teszi legutolsó munkáját is lebilincselővé: betekintést enged a politikacsinálás boszorkánykonyhájába, alkalmanként intim világába. Aki markáns, határozott véleményét megalkuvás nélkül közreadja, az támadásokra is számíthat. Lendvai azonban Ausztria-szerte általános közmegbecsülésnek örvend, számos kitüntetése bizonyítja, hogy kivívta a közélet tiszteletét, sokan támaszkodtak Közép- és Kelet-Európáról szóló ismereteire, tanácsára. A 94. évében is rendkívül aktív szerző konferenciák keresett résztvevője, moderátora. A magyarul az idei könyvhétre megjelenő könyve előzeteseként kérdeztük bécsi otthonában.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 48. szám, 2023. december 1.
LXVII. évfolyam, 45. szám, 2023. november 10.
LXVII. évfolyam, 38. szám, 2023. szeptember 22.
Élet és Irodalom 2023