A bátorság üledéke

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 22. szám, 2023. június 2.

► Petra Rautiainen: Hamuba rajzolt föld. Fordította Patat Bence. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2022, 349 oldal, 4599 Ft

A történet egyik szálában a fiatal Väinö Remes naplóját olvassuk, aki egy német vezetésű fogolytáborba érkezik meg 1944 februárjában az északi Inariba. A múltja már ekkor sem makulátlan, hiszen egy büntetőtáborból helyezték át ide, és a Nagy-Finnországgal kapcsolatos ideái nem állnak messze a nácik hasonló elképzeléseitől, ám ő elvileg mégis tolmácsként és a finn katonai hatóság embereként vesz részt a tábor életében. Ám nagyon hamar rá kell döbbennie, hogy az efféle eszmék végül szükségszerűen vezetnek el az emberséggel és a méltósággal való feloldhatatlan konfliktushoz. A másik történetszál 1947-ben kezdődik, mikor az újságíróként dolgozó fotóriporter, Inari Lindqvist a felperzselt Lappföldön kezdi keresni eltűnt férjét, és a nyomozás során egyre több sérelemre és nehezen elfeledhető traumára bukkan.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
LXVII. évfolyam, 41. szám, 2023. október 13.
LXVII. évfolyam, 31. szám, 2023. augusztus 4.
Élet és Irodalom 2024