Kosztolányitól a Gaia-elméletig

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 22. szám, 2023. június 2.

► Farkas Zsolt: Pozíciók és kompozíciók. K.E.R.T. Kiadó, Budapest, 2022, 224 oldal, 4490 Ft

Farkas Zsolt életpályájának ismerői nem fognak meglepődni sem a kötetben helyet kapó írások témáján, sem pedig a szövegekben tett – sarkos/megvilágító erejű – állítások közlésmódján. A Pozíciók és kompozíciók kilenc tanulmányt foglal magába, melyek jelentős része egészen különböző tudományterületeket érint. Ha szerző az új könyv esetében is az 1994-es Mindentől ugyanannyira fejezcímeit alkalmazta volna, akkor az a következőképpen tagolódna: (irod.) (filmeszt.) (fordelm.) (nyelvtört.) (kultúrpol.) (kozmol.). Farkas kötete ugyanis ugyanolyan mélységben tárgyal kozmológiai és kultúrpolitikai problémákat, mint ahogyan klasszikus műalkotásokat vagy nyelvtörténeti anomáliákat elemez.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 34. szám, 2023. augusztus 25.
LXVI. évfolyam, 39. szám, 2022. szeptember 30.
LXVI. évfolyam, 23. szám, 2022. június 10.
Élet és Irodalom 2023