HŐSÖK

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 22. szám, 2023. június 2.

Május 28-án, vasárnap, a clevelandi Egyesült Magyar Egyletek tisztelettel meghívja Önt a magyar Hősök napján tartandó megemlékezésre és koszorúzásra. Ez állt a meghívón. A helyszín egy temető: Sunset Memorial Park, 6265 Columbia Rd, North Olmsted, Ohio. A meghívó angol nyelvű verziója „Memorial Day” megemlékezésről ír, hiszen az másnapra, május 29-re, hétfőre esik.

Május utolsó hétfője ugyanis nemzeti ünnep. Azokra a katonahősökre emlékezik Amerika, akik életüket adták a nemzetért.

Magyarország Chicagói Főkonzulátusa szerint is a Hősök napján „azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezünk, akik az életüket áldozták hazájukért”. Kovács Tamás főkonzul, Sonkoly Tibor alezredes (Washingtoni Nagykövetség) és Scott Barga parancsnok (Ohio Nemzeti Gárda) eljöttek a temetőbe, hogy leróják tiszteletüket.

Az ünnepségre az 1986-ban átadott emlékfal előtt került sor, amelyen egy bronzturul ágaskodik. A falon emléktáblák sorakoznak, olyanoké, akik tisztes kort megérve főleg Cleveland környékén hunytak el. Balló István csendőr őrnagy, Beodray Ferenc csendőr alezredes, Erdélyi Gábor csendőr törzsőrmester, vitéz Borgóy János csendőr őrnagy, vitéz Balla József csendőr alezredes – és még sorolhatnám a M. Kir. hadnagyokat, századosokat is.

De hát ezek a „hősök” a második világháború alatt a szövetségesek, vagyis az USA ellen harcoltak!

Mert bizony egykori horthysta (és talán nyilas) katonák és csendőrök hősiességére emlékeztek Clevelandban a magyarul meghirdetett Hősök napján. Viszont angolul, trükkösen, Memorial Day megemlékezésre invitáltak, azt sejtetve, hogy olyan hősöket méltatnak majd, akik Amerikáért adták az életüket. Nagy különbség!

Ez aztán a magyar furfang.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024