Emberen túli képek

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 22. szám, 2023. június 2.

► Halász Hajnalka – Lőrincz Csongor (szerk.): A lírai hang túloldalai. József Attila-olvasatok. Prae Kiadó, Budapest, 2023, 508 oldal, 4990 Ft

Miután megszülettek ennek a megközelítésnek az összefoglaló munkái, a József Attila-olvasás újdonságai a következő évtizedekben leginkább az ezt a koncepciót árnyaló-kiegészítő újrakontextualizálások (például Tverdota György részletesen körüljárt poésie pure-hipotézise egy bizonyos pályaszakasszal kapcsolatban), valamint az értekező József Attila szövegeinek figyelmes újraolvasása, illetve kiadásra történő előkészítése során születtek. A 2018-ban megjelent, József Attila olvasmányait, szellemi tájékozódását a korábbi megközelítésekhez képest sokkal precízebben körvonalazó szövegkiadás hatása már érezhető a frissebb József Attila-tanulmányokban (részben a jelen kötet egyes megállapításaiban is), Tverdota György pedig új nagymonográfiában kezdte el a közelmúlt kutatási eredményeinek integrálását a szerzőről alkotott képbe. Ebben a kronológiában érdemes elhelyeznünk A lírai hang túloldalai című tanulmánykötet koncepcióját és eredményeit.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 23. szám, 2023. június 9.
LXVI. évfolyam, 10. szám, 2022. március 11.
LXV. évfolyam, 11. szám, 2021. március 19.
Élet és Irodalom 2023