CRADLE

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 21. szám, 2023. május 26.

Május 18-án Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-ben a magyar érdekekért, a békéért és a családokért küzdött. Legalábbis ez olvasható Facebook-bejegyzésében.

Alig öt percig beszélt azon a konferencián, amelyiken ő volt az egyetlen államfő, és amelyet az ENSZ a katasztrófák kockázatainak csökkentésére létrehozott sendai keretszerződéssel kapcsolatban tartott.

A téma a világjárványok, árvizek, katasztrófák és tűzvészek megelőzése és az azok elleni védekezés volt, Novák viszont „ember által okozott katasztrófák” leküzdéséről beszélt. Olyanokról, mint például a demográfiai katasztrófa vagy az ukrajnai háború. Nem említette a gender- vagy a Soros György-katasztrófákat, csak a szokásos békepártisági és „erős családok kellenek” szöveget ismételgette. Sőt, még a pápalátogatást is sikerült belekevernie mondandójába. Vajon ki hívta meg Novákot a konferenciára? – morfondíroztam magamban.

Novák maga adta meg a választ: „Büszkeséggel töltött el, hogy az ENSZ-ben egy magyar ember, Kőrösi Csaba szólított a pulpitushoz, hogy elmondjam a beszédemet. Ezt követően személyesen is megköszöntem a munkáját.”

Volt is miért. Kőrösi csempészte be Novákot az ENSZ-be, hogy ott propagandabeszédet tartson.

De volt egy pici probléma. Novák családpolitikai okfejtését nehéz volt megérteni, mert a magyar államfő képtelen volt helyesen kiejteni az angol „cradle” (bölcső) szót. Ha a jövőben is sikerül egy világfórumon beszédet mondania, érdemes volna előtte gyakorolnia a nehezebb angol szavak kiejtését. Így hallgatósága számára is világosabb lesz, hogy színtiszta politikai propagandát hallanak.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024