Romsics 35+35

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 21. szám, 2023. május 26.

► Romsics Ignác: Hetven év. Ego­történelem 1951–2021, 1–2. kötet, Helikon Kiadó, Budapest, 2022, 2023, 435+492 oldal, 5499+6999 Ft

A második kötet az ekkor 35 éves szerző történetén megmutatja, hogy a 80-as évek derekán a magyarságkutató csoport – melynek Romsics Ignác igazgatóhelyettese lett – az éledő nemzeti tudatosság, összetartozás és kapcsolatépítés intézményes keretévé vált. Itt bizonyította Romsics, hogy őt nem a hatalmi pozíció, a rang, hanem a szakmai munka és eredményeinek felmutatása motiválja. Ez is vezeti tovább a hazai és külföldi egyetemekre. A 90-es évektől bejárta a világot, ösztöndíjak sorát nyerte el, konferenciák százait látogatta, kapcsolatokat épített ki Franciaországtól Dél-Koreáiig, Angliától Finnországig, s ezen kibomló nemzetköziségnek a többször, hosszabb időre felkeresett bloomingtoni magyar tanszék volt az emblematikus támaszpontja. 

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 39. szám, 2023. szeptember 29.
LXV. évfolyam, 35. szám, 2021. szeptember 3.
LXIII. évfolyam, 47. szám, 2019. november 22.
Élet és Irodalom 2024