Élet és (gyarmat)irodalom

KÖNYVKRITIKA - AZ ÉS KÖNYVE - LXVII. évfolyam, 20. szám, 2023. május 19.

Az ÉS könyve májusban – Mohamed Mbougar Sarr: Az emberek legtitkosabb emlékezete. Fordította Bognár Róbert. Park Könyvkiadó, Budapest, 2022, 464 oldal, 3999 Ft

Az emberek legtitkosabb emlékezetének két ősforrása van, s mindkettőre fény derül, még mielőtt belevághatnánk a történetbe: az egyik az ajánlásban szereplő mali Yambo Ouologuem élettörténete, aki 1968-as Renaudot-díja után kevéssel visszavonult hazájába és abbahagyta az írást (pedig 2017-ig élt!), a másik pedig a mottót adó Bolaño-klasszikus, a Vad nyomozók, melyből Sarr a szüzsén kívül könyve címét is kölcsönözte.

Ouologuem  tragédiája a posztmodern utánból visszanézve egészen döbbenetes: miután az írót az új Léopold Senghorként ünnepelték a Mali történetének hét évszázadát magába sűrítő mitikus műve, a Le devoir de violence miatt, Graham Greene beperelte, mert néhány mondatot szó szerint átvett az It's a Battlefield című regényéből – a regényt pedig az intertextualitás konstatálása helyett plágium miatt betiltották Franciaországban, majd faji és politikai színezetet sem nélkülöző meghurcoló kampány indult a szerző ellen.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 5. szám, 2024. február 2.
LXVII. évfolyam, 48. szám, 2023. december 1.
LXVII. évfolyam, 47. szám, 2023. november 24.
Élet és Irodalom 2024