REFORMÁTUS ILLEGÁLISOK

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 20. szám, 2023. május 19.

Idén februárban Orbán Viktor Egyiptomban járt, és kijelentette: „Mi nem akarjuk, hogy hazátlan, szülőföldjüktől elszakadt migránsok népesítsék be a világot, ehelyett mindenki boldogulhasson a szülőföldjén.” Mert bizony szülőföldjüktől elszakadt migránsok, köztük magyar illegális migránsok, akadnak szép számmal itt nálunk, az Egyesült Államokban is.

A szabadúszó újságíró Antal-Ferencz Ildikó Erdélyben született, de mostanság Amerikából publikálja írásait. Nemrég interjút készített Krasznai Csaba református lelkésszel és nejével, akik „a legnagyobb amerikai magyar református közösséget” vezetik. Elmondták, hogy ők „a hit és a magyarság bástyái” Ohio államban.

A Krasznai házaspár 2003-ban érkezett Clevelandbe, és megdöbbenve látták, hogy a rájuk bízott gyülekezet, a Clevelandi Első Magyar Református Egyház „teljesen elamerikanizálódott”. Azonnal munkához láttak, és lelkesen dolgoznak azon, hogy templomuk „megőrizze magyarságát”. De a projekt, enyhén szólva, döcög.

A statisztikák szerint Ohio államban mintegy 150 ezer magyar származású polgár él, de Krasznaiék templomába kevesen jönnek el; „minden második pénteken jött stabilan 20-30 fő”. Igazi reményt a magyar illegálisok jelentik. Krasznai megjegyzi, hogy „a feleségemmel szervezett húsvéti és karácsonyi alkalmakkor felbukkantak olyanok is, akikkel korábban soha nem találkoztunk – jellemzően az országban illegálisan élő, egyedülálló munkások is eljöttek, akiknek nem volt kivel ünnepelniük –, ilyenkor akár hetvenen is összegyűltünk”.

Köszönet a magyar illegális migránsoknak, akik ma a hit és a magyarság igazi bástyái Ohio államban! Nagyobb megbecsülést érdemelnének Orbán Viktortól is.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 22. szám, 2024. május 31.
LXVIII. évfolyam, 21. szám, 2024. május 24.
LXVIII. évfolyam, 20. szám, 2024. május 17.
Élet és Irodalom 2024