Klimt ihletői

MŰBÍRÁLAT - TÁRLAT - LXVII. évfolyam, 19. szám, 2023. május 12.

 (Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse... Unteres Belvedere, megtekinthető május 29-ig.)

A bécsi Belvedere mostani kiállítását 2015-től tartó alapos kutatómunka előzte meg az amszterdami Van Gogh Múzeummal karöltve. Először azt vizsgálták, milyen hatással volt osztrák kollégájára a holland festő, aztán sorra kerültek utóbbi honfitársai – Jan Toorop és Law­rence Alma-Tadema – is, majd a francia Henri Matisse, Claude Monet és Auguste Rodin, aztán a skót Margaret Macdonald-Mackintosh, az olasz Giovanni Segantini, továbbá németek és osztrákok meg más nyugat-európai kortársak. Ezekhez az izgalmas szembesítésekhez több szálon vezetett a nyomozás: az olyan fontos bemutatóhelyek mellett, mint a Wiener Secession vagy a Galerie Miethke, kevésbé ismert privát kollekciók is szóba kerültek, mint a Wittgenstein famíliáé vagy Carl Rei­ninghausé. A nemzetközi avantgárd 1900 táján a császárvárosban kiállított vagy megvásárolt remekei mellett korabeli sajtóközleményeket is összegyűjtöttek (Neue Freie Presse, Ver Sacrum stb.), Klimt utazásai nyomán pedig utalásokat ottani tárlat- és galérialátogatásaira.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 22. szám, 2023. június 2.
LXVII. évfolyam, 21. szám, 2023. május 26.
LXVII. évfolyam, 20. szám, 2023. május 19.
Élet és Irodalom 2023