Megosztó nacionalizmus

Beszélgetés Thomas Carothers demokráciakutatóval

INTERJÚ - LXVII. évfolyam, 19. szám, 2023. május 12.

Thomas Carothers az amerikai Carnegie Nemzetközi Béke Alapítvány egyik vezetője. A CEU, a Johns Hopkins Egyetem és az oxfordi Nuffield College egykori professzorának fő kutatási területe a demokratikus átalakulás folyamata, a jogállamiság, a civil társadalom és a politikai pártok viszonyrendszere. Szakértője a megosztott demokráciák prob­lé­ma­körének. Beszélgetésünk fő témája az amerikai társadalom polarizációja. Meglehetősen szkeptikus a két párt, a demokraták és a republikánusok közötti, áthidalhatatlannak tűnő viszonnyal kapcsolatban, és reménytelennek látja az amerikai torz választási rendszer reformját. A jövő évi elnökválasztás kampányában forró vitákra lehet számítani, „a republikánusok tisztában vannak azzal, hogy bázisuk ösztönszerűen nem középen van, ők a légkör felkorbácsolásában érdekeltek”. Úgy véli, az amerikai fiatalok ugyan progresszívebbek szüleiknél, de ez nem párosul toleranciával.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
LXVIII. évfolyam, 6. szám, 2024. február 9.
Élet és Irodalom 2024