Ürömóda

(Európa-recept)

FEUILLETON - LXVII. évfolyam, 18. szám, 2023. május 5.

Nyáron a családommal vonattal utaztunk a horvát tengerpartra. A Vrbovec nevű kisvárosban éjjel másfél órát kellett várni a zágrábi csatlakozásra. Az állomáson mindössze mi és egy középkorú magyar pár tartózkodott. A koromsötétben a kopottas állomás lámpája világított csupán, a távolban gyárak morogtak. Ahogy telt-múlt az idő, elszenderedtünk a várakozásban. Egyszer csak valami üvöltésre riadtam föl: a magyar pár Orbán uszításait élvezte a csutkára hangosított telefonján. Abban a percben legszívesebben elfelejtettem volna magyarul. Iszonyatos koncentrációt igényelt, hogy ne halljam a migránsozás, a brüsszelezés fülsüketítő himnuszait. Egy idő után nem bírtam tovább, javasoltam a szintén fölébredt családomnak, hogy menjünk a közeli kis kocsmába.

A kocsmában a helyi törzsvendégek a maradék sörüket itták. A pincér kedves volt, utolsónak minket is kiszolgált, majd lezárta a kasszát. Körülbelül negyedóra múlva odajött a pár az állomásról. Magyarul szóltak a pincérhez, aki jelezte nekik, hogy nem érti őket. Odamentem tolmácsolni, amikor pedig a magyar férfi megtudta, hogy lezárták a kasszát, hőbörögni kezdett, mi van, itt nem szeretik a magyarokat? Párja okosabbnak tűnt, csillapította, hogy nem erről van szó, majd váratlanul oroszul megköszönte a tolmácsolást. Mint valami rémálomban, azon sem lepődtem volna meg, ha a kocsma mosdójából Kádár elvtárs lovagol ki Horthy fehér faszán.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 10. szám, 2023. március 10.
LXVII. évfolyam, 10. szám, 2023. március 10.
LXV. évfolyam, 32. szám, 2021. augusztus 13.
Élet és Irodalom 2024