INGYENES?

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 18. szám, 2023. május 5.

Két éve még nehéztüzérséggel lövette és kigúnyolta a Rogán-propaganda a kis svéd környezetvédelmi aktivista Gretát.

Kénytelen-kelletlen, mára kezdik beismerni a honi klímaváltozás egyre súlyosbodó hatásait. Hazánk időjárása lassan mediterrán típusúvá válik. 2010-óta megnégyszereződött (!) az öntözést igénylő földterületek nagysága. „Még az 1950-es években is többszörösét öntöztük szántóinknak, mint most”, mondja kissé szégyenkezve idős agronómus ismerősöm.

A magyar szántóföldek alig 1,5 százalékát öntözik, miközben az uniós átlag 10 százalék körül van, Spanyolországban 20 százalék!

Nem véletlenül kapkodnak most fűhöz-fához, a mezőgazdasági vállalkozók idén már ingyen is öntözhetik földjeiket nagylelkű kormányszóvivőnk legutóbbi bejelentése szerint. Én inkább feltételes módban mondanám: ön-töz-het-né-k.

Mert jelenleg hiányzik a pénz a korszerű öntözőberendezések megvásárlásához, víz sincs elegendő, drága az üzemeltetés, ezért rentábilis sem lenne, ja, és ma már merőben más a technológia, nincsenek hozzáértő szakemberek. Számítások szerint néhány évbe is beletelhet a drága magyar föld korszerű öntözésének megvalósítása.

Döntött a kormány: idén ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés – minden KESMA- forrásból ez a szöveg bugyog éjjel-nappal. Kétségkívül jól hangzik ez az ócska Joe bácsis szöveg.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 15. szám, 2024. április 12.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
Élet és Irodalom 2024