Bűntársak vagy áldozatok?

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 17. szám, 2023. április 28.

► Veszprémy László Bernát: Ta­nács­talanság. A zsidó vezetés Magyarországon és a holokauszt, 1944–1945. Jaffa Kiadó, Bu­da­pest, 2023, 319 oldal, 4999 Ft

A Tanácstalanság új színben tünteti fel a fővárosi zsidó tanácsot, mely elsősorban azért keltett gyűlöletet a budapesti zsidókban, mert a németek kényszerítésére, és Dorogi Farkas Ákos polgármester rendeletére megszervezte a zsidóházakba, a „szétszórt gettóba” való költöztetést. Nem a Síp utcában működő és Müller Rezső vezette lakásosztály tehetett a kényszerhurcolkodás folytán előállt szörnyű zsúfoltságról, de az utókor emlékezete mégis hozzá kötötte. Ugyanakkor a fővárosi zsidó vezetőség érdemi lépéseket tett a már előkészített deportálás megakadályozására, szerepe volt a napjainkban is hevesen vitatott Koszorús-akció előkészítésében.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 10. szám, 2023. március 10.
LXV. évfolyam, 48. szám, 2021. december 3.
LXIII. évfolyam, 8. szám, 2019. február 22.
Élet és Irodalom 2023