Nem kell hősnek lenni

MŰBÍRÁLAT - SZÍNHÁZ - LXVII. évfolyam, 15. szám, 2023. április 14.

(Tér 12: [Kreón] Antigoné, Stúdió K Színház, április 1.)

Attól függetlenül, hogy egyetértünk egy eszmével, mégiscsak jobb dolog életben maradni, a mártírok pedig – bármilyen magasztos tettet is vittek véghez – lemaradnak az élet kellemes részeiről. A mai nyelvezet becsempészése, a kiszólások, az apró káromkodások hitelessé teszik a szöveget, nem érezzük patetikusnak, sokkal inkább a történet abszurd vonala domborodik ki. Bánki Mihály testesíti meg a Kart, és neki köszönhetjük a darab zenéjét meg a dalszövegeit is, amelyek az este legüdébb pillanatait okozzák. Ironikus átiratai megmutatják az emberi természet legszörnyűbb oldalát, miközben vidáman száguldunk a tragikus végkifejlet felé.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 45. szám, 2023. november 10.
LXVII. évfolyam, 42. szám, 2023. október 20.
LXVII. évfolyam, 28. szám, 2023. július 14.
Élet és Irodalom 2023