EL MOCAMBO

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 15. szám, 2023. április 14.

Az Orbán-kormány ma már Kanadában is terjeszti a „józanul gondolkozó embereknek” a magyar miniszterelnök békeüzenetét.  Például itt van az az MTI-hír, amely szerint Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár április elsején Torontóban „a magyar közösség adománygyűjtő eseményén vett részt”. 

Szilágyi valóban mondott beszédet, és rámutatott, hogy az egymás iránti felelősség és szolidaritás közös cél, és a diaszpóra és a Kárpát-medencei magyarság közötti kapcsolat egyre szorosabb.  Meg hogy Magyarország gondoskodik a nemzeti értékek megőrzéséről és gyarapításáról.

A lényeg persze a „békeüzenet” volt, miszerint Magyarország továbbra sem támogatja Ukrajnát, és nem „szeretne belekeveredni a háborúba”.  Tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz.

De a beszédre nem politikai rendezvényen került sor, hivatalosan senki sem hívta meg Szilágyit Kanadába.  Az a Toronto kínai negyedében levő, zenei rendezvényeiről híres bárban, az El Mocambo Tavernban hangzott el.  Ugyanis ott rendeztek meg egy zárt körű Edda Művek-koncertet. 

A Nemzetpolitikai Állámtitkárság és egy szemfüles kanadai üzletember, Vaski Gábor hozta össze a haknit. Jókora belépődíjat is szedtek a mit sem sejtő közönségtől, megfizettették velük az államtitkári beszédet.  A bevétel egy részét állítólag a „Kárpátaljai Magyarok” kapják meg, ez lenne az adománygyűjtésrésze a dolognak.

Szilágyi beszédén persze meghökkentek volna a kanadai politikusok. Putyinista propaganda Torontóban magyarul?  Kanada tankokat küld Ukrajnába, csapatokat állomásoztat Lettországban, az orosz határon.  Putyin a világbékét veszélyezteti, és a tűzszünet egyenlő lenne Ukrajna feldarabolásával. 

De Torontóban április elsején az Edda is beszállt a békepropagandába.  Pataky Attila frontember mögött a színpadon a hatalmas magyar zászlón a következő volt olvasható: Világháború helyett világboldogságot! 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 21. szám, 2024. május 24.
LXVIII. évfolyam, 20. szám, 2024. május 17.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
Élet és Irodalom 2024