A két Mary

KÖNYVKRITIKA - KETTEN EGY ÚJ KÖNYVRŐL - LXVII. évfolyam, 15. szám, 2023. április 14.

► Ketten egy új könyvről – Péter Ágnes: A függetlenség ára. Mary Wollstonecraft és Mary Wollstonecraft Shelley öröksége. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2022, 474 oldal, 5499 oldal

E kritikai életrajz narratívája összetett módszertan alapján áll össze, vagyis egyszerre kontextualizálja, elemzi és értelmezi a konkrét életeseményeket, illetve a két nő rájuk adott esetleges érzelmi és intellektuális válaszait, valamint (persze korántsem utolsósorban) műveiket is – utóbbit kifejezetten briliáns módon. Az interpretációs keret alapvetően gender szemléletű, de egy ilyen volumenű munka esetében szinte törvényszerű, hogy politika- és filozófiatörténeti, valamint irodalomtudományi szempontok is érvényesüljenek benne (vagy legalábbis kívánatos, de véleményem szerint ezt az igényt Péter Ágnesnek feltétlenül sikerült kielégítenie). A könyv beosztása, struktúrája kicsit elmozdul a szigorú felezéstől abban a tekintetben, hogy körülbelül egyharmad-kétharmad arányban foglalkozik Mary Wollstonecrafttel és Mary Shelley-vel: ami érthető is annak fényében, hogy utóbbi hosszabb életet élt, következésképpen bővebb írásos (önálló) anyag maradt utána – és hát a Frankenstein miatt valamennyire ismertnek mondható, még ha sokáig nem is volt kanonikus helye az angol irodalomtörténetben.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 45. szám, 2023. november 10.
LXVI. évfolyam, 48. szám, 2022. december 2.
LXVI. évfolyam, 45. szám, 2022. november 11.
Élet és Irodalom 2024