Szokás és jellem

Humphry Clinker kalandozásai

FEUILLETON - LXVII. évfolyam, 15. szám, 2023. április 14.

Smollett látszólag nem tartozik a XVIII. századi angol próza nagyjai közé, ám Walter Scott visszatekintve mégis úgy beszél a fenti műről, mint amiben a helyzetek, alakok egyénítő megfigyelése példaszerű. Az a kísérlet, hogy a szerző magát a kiadónak küldött levél-paksaméta mögé rejti, egyszerre biztosítja a szerzői nyomok eltüntetését, másfelől olyan direkt sértéseket is el lehet itt helyezni, melyek szerint Shandy írta volna az Érzelmes utazást. Tudjuk, hogy Sterne nem volt rest, és „megemlékezett” Smollett utazásairól (mintha valóban találkoztak volna!) és számára elfogadhatatlan ítéleteiről (a Pantheon vagy egy Vénusz szobor kapcsán). Smollett melankolikus habitusát („miserable feelings” – így Sterne!), ítéleteinek korlátoltságát teszi nevetség tárgyává – smelfungus panaszát (így rejti el Smollett nevét Sterne az Érzelmes utazásban), a bajt szimatoló és arról hírt adó írót mintegy arra szólítja föl, hogy forduljon inkább orvoshoz, ha mindenütt és mindenben csak bajt és veszélyt lát és szimatol. S lehet, hogy Smollett Sterne tanácsára kezdi regényét épp azzal, hogy hőse, aki nagyon is ő maga, betegségét kúrálandó a dél-angliai hőforrásokhoz (Bath) utazik.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 36. szám, 2023. szeptember 8.
LXVII. évfolyam, 35. szám, 2023. szeptember 1.
LXVI. évfolyam, 45. szám, 2022. november 11.
Élet és Irodalom 2024