Femme fatale

MŰBÍRÁLAT - TÁRLAT - LXVII. évfolyam, 13. szám, 2023. március 31.

(Femme fatale – Blick, Macht, Gender. Hamburger Kunsthalle, április 10-ig.)

Az 1860–1920 közötti időszakban főleg mitológiai, bibliai és irodalmi nőalakok (mint a Meduza meg a szirének, Judit és Salome vagy Salambo stb.) ihlették a klasszikus „femme fatale” figuráját. Ezek hol idealizálták, hol démonizálták a női szexualitást. 1900 tájától olyan konkrét személyekre vetítették ki ezt a nőképet, mint a legendás színésznő, Sarah Bernhardt, Anita Berber erotikus táncosnő, és több művész múzsája, Alma Mahler. A női emancipáció 1920-tól ennek ellentétét, az „új nő” típusát favorizálta, míg az 1960-as évek radikális cezúrája végleg dekonstruálta a korábbi mítoszt.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 21. szám, 2023. május 26.
LXVII. évfolyam, 20. szám, 2023. május 19.
LXVII. évfolyam, 19. szám, 2023. május 12.
Élet és Irodalom 2023