ISZKAI ISZKOLÁS

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 13. szám, 2023. március 31.

Iszkaszentgyörgy kicsi hegyi község Székesfehérvár közelében. A dombok ölelte csendes faluba azonban nem egy őrnagy érkezett a frontról, hanem egy finn üzletember jó tizenkét éve. Hazája egyik miniszterétől hallotta, memoárjában egyik honfitársuk említi, hogy 1944-ben a Balaton közeli kis faluban látogatta meg a finn követséget. Utánajárt, az idősebbek emlékeztek rá, hogy tényleg ide menekültek finnek Budapest bombázása idején.

A finn Ari Santeri Kupsus 25 éve él Magyarországon. Az ingatlanok mellett divattervezéssel is foglalkozott (állítólag – ha nem legenda – néhány szentpétervári maffiózó is tőle öltözködött), amúgy műgyűjtő, profiljába tartozott a kultúra export-import alapon. Úgy döntött, itt az ideje egy jó cselekedetnek. 2012 tavaszán a NÖF-fel kötöttek egy szerződést, és a nagykövettel kibérelték a kastélyt. Felújíttatták, kipofozták, azóta ott élt, finn emlékszobát hozott létre. Sybil bárónőt, akinek 1944-ben 18 évesen mindent hátrahagyva kellett elmenekülnie az oroszok elől a kastélyból, évente kétszer vendégül látta, saját régi szobájában lakhatott. Programokat szerveztek, még a finn köztársasági elnök is eljött megnézni az épületet.

Most meg kirúgta onnan a NÖF a finnt azonnali hatállyal. Nem az orosz–ukrán háborúról megfogalmazott markáns véleménye miatt: „Az oroszok mindig hazudtak.” Megengedte egy Curtis nevű korábban szerekkel élő rappernek, hogy a kastélyban forgasson egy klipet. Drogosnak nincs hely a magyar kulturális örökségben – jött az üzenet. „Nálunk nem marad élete végéig feketelistán egy szenvedélybeteg. Inkább segítenek neki” – próbálkozott. Finnországban minden kastély lakott és látogatható, mert „a kulturális örökség mindenkié, a kövéreké, a soványaké, a feketéké és a fehéreké is”.

Még a finn emlékszoba is ki lett ürítve. Most már tudja, ez nem Skandinávia.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 1. szám, 2024. január 5.
LXVIII. évfolyam, 1. szám, 2024. január 5.
LXVII. évfolyam, 47. szám, 2023. november 24.
Élet és Irodalom 2024