A kritika terhe

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 13. szám, 2023. március 31.

► A kritika dialektikája. Blandl Bor­bála, Boros Bianka, Czétány György, Goda Mónika, Grósz Esz­ter, Kővári Sarolta, Weiss Já­nos tanulmánya. Áron Kiadó, Bu­dapest, 2022, 248 oldal, 2800 Ft

„Miért érdekel bennünket a „kritika”? És mi az, ami érdekel bennünket, ha a kritika lényegére kérdezünk rá?” (7.) Ezzel a két kérdéssel indul a kötet előszava, azonban a válaszadás helyett a folytatásban inkább a kötetcím másik fogalmának, a dialektikának a kötetbeli kettős értelmezését kapjuk: egyrészt a kritika elmélete a megalapozás kérdése felől; másrészt „a kritika önmaga ellentétébe való átcsapása”, ami egyben a kritika „veszélyeztetése, integrálódása és kioltódása”.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2023