MINT A DISZNÓ

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 12. szám, 2023. március 24.

Szokás mondani: a stílus maga az ember. Az ember pedig ezúttal – a Wikipédiára támaszkodva –: maga a párt. O. V. és B. Gy. ugyanis 1989-ben közösen alapították meg a szolnoki Fidesz-fiókot. Azóta, iskoláit befejezvén, Balla a Fidesz helyi, megyei és országos szervezeteinek, testületeinek, bizottságainak stb. szolgálatában áll. 1998 óta parlamenti képviselő, 2010-ben ér föl a csúcsra: frakcióvezető-helyettes, illetve frakcióigazgató lesz, majd újabban Gulyás Gergely miniszteri biztosa. Dinnyés Jóska dalának refrénjét ideemelve: ez ám a karrier!...

Tehát: ...hazudik, mint a disznó. Bevallom, a hasonlat eme NER-esített változatát eddig nem ismertem, és a szólások, közmondások gyűjteményében sem találom. Van, hogy: hazudik, mint a vízfolyás, a bomlott óra, a borbély, a kalmár, az obsitos vagy a rossz tükör, s még sok más, de disznó nincs.

Elképzelem, ahogy miniszterelnökünk megérkezik Brüsszelbe, az Európai Tanács ülésére, kiszáll az autóból, és lazán, zsebre vágott kézzel elkiáltja magát: Helló, röfi!

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 29. szám, 2023. július 21.
LXVII. évfolyam, 28. szám, 2023. július 14.
LXVII. évfolyam, 22. szám, 2023. június 2.
Élet és Irodalom 2024