A sebezhetőség mint ellenállás

MŰBÍRÁLAT - TÁRLAT - LXVII. évfolyam, 11. szám, 2023. március 17.

(Horváth Gideon: A sebezhetőség mítoszai, Glassyard Gallery, április 7-ig.)

A sebezhetőségről szóló diskurzus a paternalista hatalom érdekeit szolgálja, mely a kiszolgáltatottság állapotát és a diszkriminációt az elszenvedőkre hárítja, akiket egyébként is kizsákmányol és megerőszakol. Itt az elnyomottak nem juthatnak hatalomhoz, nekik csak az örökös ellenállás eszköze marad. Butler szerint ezért a sebezhetővé nyilvánítást meg kell tagadniuk a kiszolgáltatottaknak, de legalábbis egzisztenciálisan nem szabad azt fenntartani, illetve: a sebezhetőséget nem passzív, hanem ágens erővé kell tenni.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 38. szám, 2023. szeptember 22.
LXVII. évfolyam, 35. szám, 2023. szeptember 1.
LXVII. évfolyam, 31. szám, 2023. augusztus 4.
Élet és Irodalom 2024