Antik könyvtörténet

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 11. szám, 2023. március 17.

► Irene Vallejo: Papirusz – A könyvek története az ókori világban. Fordította Boda Benjamin Gábor. Magnólia Kiadó, Budapest, 2022, 541 oldal, 5980 Ft

A néhol csapongó történetvezetés azonban lehet, hogy csak jelen recenzensnek zavaró: Vallejo könyvének óriási erénye, hogy könnyű hozzáférést biztosít a klasszikus ókor kultúrájához és műveihez, bemutat egy korszerű sikerlistát az antik klasszikusokból, amely néhány olvasót talán arra inspirál majd, hogy ezeket a műveket újra elővegye vagy a könyvtárból kikölcsönözze. Még magát a könyvtárba járást is izgalmassá és vonzóvá teszi azzal, hogy az antikvitástól a jelenig tartó tágas történeti és kulturális kontextusba helyezi. A Papiruszban elmondott történetek emblematikus helyszíne az alexandriai könyvtár, amelynek fejlődését, könyvtárosait és olvasóit a ptolemaioszi alapításától kezdve egészen a gyűjtemény késő-antik pusztulásáig részletesen megismerhetjük, de Vallejo mindig ügyel arra, hogy eközben megtudjuk azt is, mi a közös bennünk és a rég elmúlt idők olvasóiban.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2024